Bantu isteri elak depresi

​Sebenarnya tak susah sangat untuk elakkan depresi seorang surirumah yang 24 jam hadap dinding rumah yang bisu dan anak yang sering menangis.

Especially kalau kau orang yang dekat dengan mereka. Suami. Kakak. Adik. Abang. Jiran.

Cukup kau bagi dia masa bersendiri tak pegang anak, tak hadap sinki dapur yang belengas, rumah sepah, bagi dia masa untuk diri sendiri. 

Kengkadang kalau dia cakap dia nak keluar kejap cari itu ini, kau kena faham yang dia cari bukan barang sangat pun tapi dia sedang cari diri dia yang hilang tenggelam dalam rutin harian. 

Kau offer untuk jaga anak dia sekejap. Untuk 1-2 jam sahaja. Kau ingat dia boleh ke keluar lama-lama tak teringat anak di rumah? 
So untuk 1-2 jam itu biar dia puas meluang masa untuk diri sendiri, melayan diri sendiri tanpa dengar tangisan anak-anak.
Kemana dia pergi itu terpulang.mungkin dia ingin ke spa untuk bermanja,mungkin ingin dapatkan rawatan urutan,mungkin beliau nk ke gym bg sihatkan badan. Mungkin pg shoping membeli barangan sendiri.

Dengan cara tu dia bukan hanya ‘heal’ diri sendiri dia juga selamatkan anak-anak daripada hadap seorang ibu yang bertukar jadi naga hanya kerana perkara kecil seperti tertumpah air. 

Ini mungkin benda remeh bagi sesetengah orang, “Elehhh alaasan je tu, dah jadi mak kena la jaga anak nak buat macam mana?”  
Sebabkan manusia macam ni la sebanyak mana ibu-ibu yang letih lelah jiwa raga mereka yang mulanya sangkakan mereka ‘supermom’ boleh buat semua benda, akhirnya collapse. 
End up dapat sakit mental. Benda ni tak jadi sehari dua, mungkin makan tahun. Tapi jika si ibu dah mula tunjuk tanda, tolong jangan ignore. Offer her a helping hand.
“Dah teruk nau aku tengok ko ni Limah, dah g la rehat aku jaga anak-anak ko kejap. Kalau ko nak keluar pun takpe aku jagakan. Have your time ok.” Offer pada limah kadang membuat ia senyun lebar.
Lagi indah andainya suami yang offer
“Letih ye sayang? Meh abang jaga bebudak ni, sayang p rehat dalam bilik, biar je la dulu dapur and rumah sepah. Nanti abang settlekan.” Atau abg dh booking tukang urut , syg rehat betulkan urat dulu

Dia dah hadap 24jam apa salahnya untuk dia ignore untuk beberapa ketika dan biar orang lain handle. 
Sebagai ibu juga perlu tahu limit jangan nak jadi supermom sangat. Accept and embrace ourselves. Is ok rasa down seketika rasa nak bersendiri seketika. 
Kalau takde orang nak tolong jagakan anak-anak cari orang yang boleh dengar apa kita nak cakap tanpa judge kita.
At the end of the day, Allah is there for us let’s strengthen our inner self dengan DOA dan SOLAT. 
Semoga Allah bantu semua ibu-ibu yang struggle setiap hari untuk ikhlas. Moga mereka yang terdekat diberi hikmah untuk meringankan ibu-ibu, bantu elak depresi.

Urutan bekam wanita 018 9009493

Advertisements

Bersama kak marlina bekam pro

En Zahrin , kak nita dr opah nita & Pn aida (ajk it persatuan Perhijam )

Ustaz Din pengamal perubatan Melayu tradisional dan rawatan islam.

Dr Harun Mat Piah

Seminar Akta Perubatan Tradisional dan compimentari Malaysia & marhabah gaya hidup sihat 2018
.
Membincangkan akta perawatan dr kementerian kesihatan Malaysia
.
Terdapat garis panduan baru mengenai perubatan tradisional yg perlu di patuhi oleh pengamal perubatan Malaysia xkira bangsa apa dan rawatan apa.
.
.
Marhabah gaya hidup sihat,memperkenalkan ilmuan pengkaji kitab-kitab perubatan Malayu lama ..Memperkenalkan berberapa buah buku untuk rujukan pengamal dlm bidang perawatan dahulu dan sunnah.

Tajuk: kitab tib sebagai wadah ilmu dan Amalan perubatan melayu
Penceramah: Dr Harun Mat Piah

Dan

tuan syekh Pengerusi
Pusat perubatan Qalam laduni

.
Nor Azura idris
Azura spa and wellness
018 900 9493
#urut #bekam #facial #spa
#bekamwanita #bekamkerumah

URUTAN WANITA BERGERAK

service urut badan wanita dan bekam wanita bergerak terus ke rumah anda

Kebaikan rawatan badan

  • Meningkatkan pengaliran darah
  • Memperbaiki systerm pernafasan
  • Mengurangkan kesakitan otot
  • Bantu meredakan tekanan penat berkerja
  • Bantu mengurangkan ketegangan urat

sekiranya anda mengalami sakit badan, inginkan rawatan permulihan, rawatan untuk wanita, juruurut ke rumah wanita. azura boleh ke rumah anda

servis urut dan bekam ke rumah pelanggan untuk wanita sekitar kuala lumpur dan selangor

  1. Mudah dan selamat
  2. Juru urut berpegalaman
  3. Anda tak perlu penat mencari spa
  4. Selesai rawatan boleh terus rehat
  5. Masa rawatan yang fleksible
  6. Jimat masa dan duit minyak
  7. Malah membantu anda untuk menjaga anak di rumah

 

Untuk tempahan sila whatsapp 0189009493

hanya whatsapp sahaja sy akan reply

 

Bekam wanita Bandar Tasik Selatan

Assalamualikum

Masih mencari jurubekam , urutan wanita terus ke rumah

Harini sy bekam wanita dan urut wanita ke Taman Castlefield

Selain kawasa ini saya juga boleh ke rumah sekitar tbs dan sg besi

Bekam wanita memberikan kelebihan bagi anda yang susah untuk ke pusat rawatan

Pada tahun 2018 adalah tahun ke 7 sy dalam bidang rawatan ini.

Anda boleh follow ig sy :bekam wanita @ fb :bekam wanita

018900 9493

Bekam 2018 tarikh sunnah

Selamat Tahun baru kepada semua pelanggan Azura Spa and Wellness diucapkan moga sentiasa sihat dan ceria selalu

Untuk maklumat rawatan bekam wanita azura terus ke rumah anda mengikut destinasi kediaman dgn *harga rawatan masih sama seperti tahun-tahun lepas*

Tiada kenaikkan harga bagi setiap rawatan yang ditawarkan

Harga Rawatan Seperti

👉🏻 *Bekam* *unlimited* *cup*
💰Rm100 seorang
_mengambil tekanan darah_
_Asas rawatan bekam angin+bekam darah +freeAddoncuppingbergantungpadakondisibadan_

👉🏻Urutan 1 badan
💰RM 100
_1jam -1jam 30minit_
_Bergantung pd urat, Angin dan saiz badan_

👉🏻Urut dan Bekam super hot servis
💰Rm160

👉🏻Urut berlulur
💰Rm130
_tak menggunakan minyak digantikan dgn lulur wangi_

👉🏻Urut menggunakan lulur + bekam unlimited cup
💰Rm 170

Trasport caj bergantung pada kawasan mengikut km dan tol

Terima kasih kerana memilih rawatan dengan sy Azura.
.
Hari sunnah berbekam pada 5/7/9 bulan satu kini kembali lagi untuk tempahan boleh Whatsapp sy di
018 900 9493
018 900 9493
018 900 9493
Call sy kurang jawab kerana urusan melalui hidmat pesanan Sms / whatsapp sahaja.

BEKAM WANITA KE RUMAH

AZURA 2017 DES

BEKAM WANITA AMPANG

Assalamualikum perhidmatan bekam wanita terus ke rumah

Bekam rawatan jerawat

Assalamualikum. Selamat pagi
Rawatan bekam Harini bermula jam
10 pagi
2ptg
8mlm
.
Untuk bekam wajah puan / cim perlu menghantar gambar keadaan wajah untuk saya mengenalpasti keadaan wajah & rawatan yang sesuai.

Bekam wajah sememangnya elok untuk mereka yang mempunyai jerawat bernanah.
Bekam perlu dibuat dalam 3 kali rawatan bagi mendapatkan kesan yang betul2 kering .
Wajah selepas berbekam tidak dibenarkan memakai make up.
.
Pertanyaan lanjut boleh hubungi
Azura
0189009493

Penyakit ketika meningkat usia

Assalamualikum..

Harini saya  nak ceritakan dua penyakit yang sering timbul ketika usia meningkat iaitu gout dan sakit sendi.

Gout terjadi daripada lebihan asid urik (karbon,nitrogen,oksigen, dan hidrogen yang berbentuk garam) daripada makanan yang tinggi dalam purin seperti daging merah, organ dalaman, makanan laut dan telur kuning. Apabila makanan yang di makan terlalu berlebihan badan kita akan memecahkan purin kepada asid urik sebelum disalurkan ke bahagian buah pinggang,apabila kadar asid urik terlalu tinggi dalam darah (hyperuricemia) , kristal yang tajam akan terbentuk di antara sendi-sendi terutama sendi di kaki yang akan mengakibatkan terjadinya gout.

Sakit sendi ketika meningkat usia disebabkan oleh faktor apabila tulang rawan telah haus disebabkan faktor usia menyebabkan tulang tulang bergeseran sesama sendiri, keadaan ini mengakibatkan rasa sengal2 pada tulang,bengkak, dan ketidakselesaan.Pergerakkan harian akan terbatas, adakalanya sakit sendi ini sehinggakan tidak boleh solat dalam keadaan berdiri, perlukan bantuan kerusi semasa solat,Malah sakit sendi ini juga disebabkan berat badan berlebihan.

Jadi saranan saya untuk kehidupan yang sihat, senaman sebagai tabiat harian, atau berkebun dapat membantu mensihatkan badan, bagi mengelakkan obesiti dan berikan badan kita berpeluh.. Makan makanan yang sihatkan system penhadaman dan tubuh badan, lebihkan meminum air putih.

Untuk kesihatan tradisi dianjurkan berurut bagi melancarkan dan menyedapkan system aliran darah dan saraf.

Nor Azura Idris

azura spa and wellness

0189009493

Sunnah bekam

Assalamualikum
.
Hari sunnah berbekam kini kembali lagi.
.
Tarikh Sunnah Berbekam
6.12.2017 (rabu)
8.12 2017 (jumaat)
10.12.2017 (Ahad)
.
Antara promosi

💕Bekam unlimited cup + Normal Facial wajah + urutan sengkak wajah+ termasuk caj trasport Rm180 (Promosi hanya sah pada Desember 2017)
.
💆Harga bekam normal unlimitedcup Rm100
Caj mengikut kawasan kediaman.

0189009493
Nor Azura Idris
Intagram :bekam wanita

Bekam ke rumah

Bekam

Persediaan bekam ke rumah biasanya sy akan membawa bag rawatan seperti di dalam gambar.

Rawatan bekam ke rumah ini banyak mendapat permintaan wanita

Malah selain bekam, urutan juga mendapat permintaan.

Bayangkan seharian penat dgn aktiviti kerja & keluarga .tiada masa untuk ke spa ,perhidmatan bergini memberikan perluang pada wanita untuk menjaga kesehatan badan dengan melakukan rawatan di rumah

Di Azura Spa And Wellnes home care service turut menyediakan rawatan seperti

Urut wanita

Penjagaan berpantang

Bekam wanita

Facial

Bertungku

Lulu wangi badan

Mandi bunga

Rawatan ini dibuat di rumah pelanggan jadi anda tak perlu berpenat ke pusat rawatan atau spa.

Apa yang perlu anda lakukan hanya whatsapp ke 0189009493 azura untuk tempahan.

Unit perubatan tradisional komplementari

Assalamualikum

Harini azura nk share tempat rawatan tradisional yang dibuat di hospital kawasan Kuala Lumpur , Selangor, Putrajaya.

Pernah ada dengar unit Unit perubatan tradisional komplementari yang membuat rawatan tradisional.

Di mana yang ada unit ini?

Hospital Putrajaya

Hospital rehabilitasi cherass

Rawatan yang disediakan

Hospital Putrajaya

-Urut Malayu

-Akupuntur

-Terapi ibu selepas bersalin

Hospital Rehabilitasi cherass

-Urut Strok

-Akupuntur

-Ayurveda

.

Untuk dapatkan rawatan disini Pesakit Perlu mendapatkan SURAT RUJUKAN DOKTER.

Semasa membuat pendaftaran dokter dibahagian unit TCM ini akan membuat dignos penyakit dan memberikan berberapa borang rawatan tradisional.

Temujanji rawatan tradisional ini akan direkod kan oleh pengamal rawatan untuk sisi rawatan.

Pesakit perlu datang ke unit tradisional pada masa dan tarikh yang ditetapkan. Kalau boleh datang awal 15minit sebelum sesi rawatan

Harga rawatan jauh lagi murah daripada rawatan swasta

Ini antara harga yang dicaj kepada pesakit di hospital Putrajaya.

Nasihat saya :

Bagi mereka keluarga yang mempunyai masalah kewangan, dan bagi mereka yang mempunyai Penyakit Berbahaya seeloknya dapatkan rawatan dengan pengamal di iktiraf”

KELEBIHAN RAWATAN DI UNIT TCM INI

  • Pengamal / Perawat di iktiraf kemahiran dan teknik rawatan
  • Setiap pesakit mempunyai dokter yang membantu untuk melihat progress penyakit
  • Mempunyai tempat rawatan yang selesa

Untuk maklumat lanjut boleh baca di link ini

http://www.hpj.gov.my/portalv11/index.php/ms/2014-06-24-03-37-41/tcm-2

Penulisan dari

Nor Azura Idris

018 9009493

Bekam sunnah

#azuraspaandwellness

#bekamwanitanosatumalaysia

#bekam #bekamwanita #bekamkerumah ​

Terapi alternatif singkir kotoran bantu segarkan tubuh, wajah

bqm cover

Terapi alternatif singkir kotoran bantu segarkan tubuh, wajah

Bekam boleh membantu menaikan Seri Wajah,di pangkal tengkuk menghilangkan pening dan migrain, bahu bagi mengurangkan tekanan, belikat dan pinggang. Selain itu membantu membuang angin dalam badan serta melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan, membantu memecahkan lemak, peluh serta melegakan demam, membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki, mencegah kebas kaki dan membantu meredakan serangan angin ahmar


Kaedah bekam membantu membuang toksid

10752122_10205310059093354_197693890_n

Buang Darah Bertoksik Cara Semula Jadi dari majalan isehat. dari Bekam Noraini Bangi http://www.bekamwanita.com.my/

Paraben dan Eczema

Bahaya Paraben pada Produk Kecantikan.

Apa itu PARABEN?

Bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet dalam lotion, conditioner, shampo, deodorant ,makanan dan minuman.

Antara nama lain bagi Paraben yang didaftarkan pada product harian adalah

  1. Methylparaben
  2. Mutylparaben
  3. Ethylparaben
  4. Benzylparaben
  5. Isobutylparaben
  6. Propylparaben
  7. Germaben II
  8. Minyak LiquiPar

Paraben bertindak seperti estrogen dan terakumulasi dalam tubuh dan menyebabkan kenser reproduksi seperti kenser payudara.Contoh barang keguaan harian adah pengunaan Deodorant yang mempunyai Paraben ini mudah berisiko penyakit kenser kelenjar payudara.

(Pengguna harus hati-hati memilih produk yang sehat dan dari sumber Organik)

Eczema

Eczema adalah penyakit kulit yang menyerang pada manusia tidak kira peringkat umur dan jantina.Penyakit ini akan menyebabkankan kulit mudah alah terhadap persekitaran.

Punca sebenar penyakit ini tidak dapat dikenal pasti oleh setiap org..kerana ia berbeza tahap alahan.

  • -Punca daripada Sabun
  • -Debu dan Alam Persekitaran
  • -Keadann Cuaca Panas @ Sejuk
  • -Berpeluh
  • -Stress
  • -Alergik pada Air
  • -Product kecantikan
  • -Fabrik pakaian

Eczema juga boleh merebak melalui genetik,Dari Ibubapa kepada Anak.

Eczema berlaku mengikut kitaran yang berpanjangan.

wpid-screenshot_2014-05-16-15-00-53.png

Rawatan

  1. Bekam Penyakit Eczema adalah untuk menghilangkan darah yang bermasalah di bahagian jangkitan.Ia juga boleh melegakan rasa kegatalan.
  2. Rawatan Eczema Dengan Kaedah pengunaan barang organik.
  3. Detoxkan toksid didalam badan dengan membuat jus buah,jus sayur dan green tea.
  4. ELAK menggunakan Product daripada PARABEN kerana Bahan kimia itu boleh membuatkan kulit anda mudah kering
  5. Sapu minyak zaitun @ Minyak Habatusauda sebagai pelembab kulit.
  6. Amalkan makan yogurt.

Penyakit Eczema seharusnya menhindari daripada Product yang mempunyai Paraben supaya kulit tidak kering.

wpid-20140516_143152.jpg10458721_10205143067278663_7788597356997256277_n10511209_10205143108999706_5317688385569501679_nAkibat Menggunakan Sabun basuh debu + makan Seafood + Habuk hasilnya jari kan mudah kering dan kadangkala gatal.

Penyakit eczema tidak berjangkit pada org awam..hanya boleh diwarisi oleh genetik keturunan.

Product yang disarankan untuk eczema adalah

ecemza-starter-packEczema Starter Pack consist of:
1x Milk Wash 500g
1x Irritable Skin Balm 120g
1x MSM Soothing Cream 75g
1x Udder Cream 120g (FOC)

Rm187.00   http://moogoo.my/

eCosway Lelan Vital Naturals Orange and Grapefruit Line

http://www.cosway.com.my/

No Parabens….semua organik..

Previous Older Entries

Tarikh sunnah berbekam 17/19/21 bulan islam

July 2018
M T W T F S S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031